MADE IN ITALY

February 18, 2014

Whisky uit Zuid-Tirol

whiskeydestilleerderij

Whiskyjournalist Fred Blans bezoekt de enige whiskydestilleerderij van Italië: Puni Destillerie, gelegen in de Italiaanse Alpen. Sinds 2012 is de destilleerderij open voor bezoekers.  

Tekst en foto’s: Fred Blans

Italië is voor mij het land van grappa, wijn en limoncello. Het land van zon, zwembaden en zee. Een land waar whisky met veel liefde wordt gedronken, maar nooit wordt gemaakt. Na een kort familiebezoek zal ik via Venetië terugrijden naar Nederland. Als schrijver over whisky heb ik altijd wat vakliteratuur bij de hand. Zo ook deze ochtend. Al bladerend wordt mijn aandacht getrokken door een foto op de laatste bladzijde van een gerenommeerd Engels whiskytijdschrift. Ik ga rechtop zitten, sla mijn laptop open en google: Puni Destillerie, Glurns (Glurenza), Zuid-Tirol.

Whiskytempel in de achtertuin
Het contact met architect Werner Tscholl is snel gelegd. ‘Ik woon een half uur van Glurns vandaan en zie je morgen om 14:00 uur in de distilleerderij.’ De volgende middag parkeer in mijn wagen op het industrieterrein van Glurns (Zuid-Tirol) en stap in stijgende verbazing uit. Voor mij zie ik een terracottakleurige kubus bestaand uit om en om gestapelde betonstenen. Omdat ik aan de vroege kant ben besluit ik om de constructie van pakweg 13 bij 13 meter heen te lopen. Dit is wat je noemt out of the box denken; mij is geen andere destilleerderij bekend met een vergelijkbare uitstraling als dit kunstwerk. Het bedrijfslogo bij de ingang zegt dat ik op de juiste plaats ben gearriveerd. Eenmaal binnen in de whiskykubus word ik begroet door Jonas Ebensperger, destilleerderijmanager, PR manager en samen met zijn vader en beide broers eigenaar van deze state of the art whiskytempel. Mijn afspraak, architect Werner Tscholl, komt even later binnenlopen. Ik kaart voorzichtig aan waarom hij deze Destillerie (Zuid-Tirol is voor 90% nog steeds Duitstalig) op deze plek heeft gebouwd. Herr Tscholl lacht: ‘Dat was niet mijn beslissing. De familie Ebensperger, die ik al lang ken, wilde een whiskydestilleerderij in hun achtertuin. Punt uit.’

Geen verstand van whisky
‘Het fijne was dat ik niet werd gehinderd door enige kennis op whiskygebied’, vervolgt Tscholl. ‘Hoe ik op dit ontwerp kwam? Ik wilde een soort doos bouwen waarin we gedurende de constructie naar believen dingen zouden kunnen veranderen.’ De ventilatiegaten in de Italiaanse graanschuren zijn door hem als uitgangspunt genomen voor de gehele constructie. ‘Eigenlijk is het in een fractie van een seconde bedacht’, zegt Werner Tscholl gepassioneerd. ‘En dan te weten dat we nog geen fles whisky hebben gebotteld’, voegt Jonas Ebensperger er lachend aan toe.

Pure poëzie
De entree en begane grond van Puni zijn als een modern museum: strak en open en dat alles overgoten door een Italiaanse zon die zich door de ventilatiegaten heen wringt. Een adembenemend schouwspel. Direct voor mij komen twee glimmende, koperen zwanenhalzen uit een opening in de vloer omhoog. Ze zijn onderdeel van de twee distilleerketels (stills) die in de kelder geplaatst zijn. Beide halzen staan onder een glazen constructie. Op twee wederom glazen tafels staan de eerste resultaten van Puni al uitgestald: de likeuren. Omdat single malt whisky pas wettelijk na 3 jaar op de markt mag kome, produceert Puni enkele bijproducten. Een zakelijke beslissing die perfect is vormgegeven. Jonas: ‘Mijn vader heeft een zoete smaak en wilde een soort van Irish cream maken, vandaar.’ De presentatie is een lust voor het oog. Ik blijf rondkijken. De buitenkant van de destilleerderij staat ongeveer 1 meter los van de glazen binnenkant. Het is alsof de binnenkant er in hangt: staal, stenen en stills; de alliteratie van de woorden komt vanzelf; dit gebouw is pure poëzie.

Hoe meer belangstelling, hoe beter
Ik verbaas mij over het feit dat onze jonge entrepreneur Jonas Ebensperger het Engels perfect beheerst. ‘Sinds jaren breng ik mijn vakanties door in Schotland en de laatste vijf jaar werd dat steeds vaker vanwege de bouw van onze destilleerderij’. Jonas is net terug van Whisky Live Paris, de grootste whiskybeurs in Frankrijk, waar hij een presentatie heeft gegeven. ‘We werken hard aan onze PR. Bezoekers en vakgenoten in Parijs waren erg enthousiast, zeker omdat we als eersten in Italië serieus werk maken van onze droom: het realiseren van de eerste Italiaanse whisky’. Jonas is de woordvoerder van Puni. In die hoedanigheid staat hij de laatste maanden de hele wereldpers te woord. Malt Whisky Yearbook, Whisky Magazine, Whisky Passion en Der Whisky Botschafter publiceren interviews. Geen gebrek aan belangstelling dus. ‘Hoe meer belangstelling hoe beter’, glimlacht de 34-jarige ondernemer.

 

 

 

Proeven
Jonas zet een aantal glazen klaar en schenkt de Puni Pure in. ‘Dit is het eerste destillaat dat 6 tot 9 maanden in onze nieuwe roestvrijstalen tanks heeft gezeten’. Daarna volgt de Puni Alba, 12 maanden gerijpt op ingekochte, oude Siciliaanse Mrsala-wijnvaten en locale Pinot Noir-vaten. ‘Promising’, kan ik tegen Jonas zeggen. Hij knikt instemmend. In 2015 zal de eerste Puni single malt whisky gebotteld worden. Ik kan niet wachten om van het echte werk te genieten. Want een ding is zeker, Puni heeft dit dubbel en dwars verdiend en niet op de laatste plaats door architect Werner Tscholl.


 
 

 
IMS

International Mountain Summit in Zuid-Tirol

Van 20 tot 27 oktober vindt in Brixen/Bressanone te Zuid-Tirol de International Mountain Summit (IMS) plaats. Het IMS brengt de top der bergbeklimmers ter wereld bij elkaar. Tijdens het evenement is er een breed scala aan activ...
by Italie in Bedrijf
0

 One Comment


  1. […] in Whisky Passion 1, 2014 en op het zakelijke zusje van De Smaak van Italië: Italië in Bedrijf: http://www.italieinbedrijf.nl/whiskey-uit-zuid-tirol/) PUNI […]Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>