Columns

April 4, 2012

Passito di Pantelleria – onbekende schat van het verste stukje Italië

Tekst: Maarten Veeger Foto: Wikipedia

Wat van ver komt, is lekker. Dat geldt zeker voor de dessertwijnen van het eiland Pantelleria. Het stukje Italië dat het verste weg ligt van Nederland is meteen ook een van de meest indrukwekkende en productieve. Hier, op het vulkanische eiland op 67 kilometer van de Tunesische kust, wordt een  van de beste, zo niet de beste, dessertwijn van het land gemaakt: de Passito di Pantelleria.

Van druif tot rozijn
Het 7000 inwoners tellende eiland Pantelleria bestaat vooral uit vulkanische rotsen, maar landinwaarts is een ideaal terrein voor het verbouwen van druiven te vinden. Hier wordt uitsluitend de Zibibbo-druif verbouwd, de ideale druif voor een frisse witte wijn en de zoete specialiteit, Passito  di Pantelleria. De passito-druiven worden nadat ze zijn geplukt enkele weken te drogen gelegd. Bij traditionele wijnhuizen zoals Donnafugata  gebeurt dat in de mediterrane zon. Bij meer geïndustrialiseerde bedrijven zoals Pellegrino gebeurt dat in speciale warmtecellen. Pas als ze eruitzien  en smaken als een rozijn, gaan ze de productie in.

 In Nederland is nog veel ontwikkelingswerk te verrichten als het gaat om het kopen van kwaliteitswijnen

Ontwikkelingswerk
‘Wij zijn heel blij dat we een aantal van die Passito-wijnen in ons aanbod hebben,’ vertelt Robert Antjes van importeur Vos&Partners uit  Oosterhout. ‘Al moet ik wel toegeven dat de Nederlandse  markt voor deze vaak dure dessertwijn er een is van een zeer selecte groep. We hebben ze vooral om een compleet aanbod Italiaanse wijnen te bieden. In Nederland is nog veel ontwikkelingswerk te verrichten als het gaat om het kopen  van hoge kwaliteitswijnen. En helemaal dessertwijnen. Maar de diversiteit van Italiaanse wijn, mede als gevolg van de vele klimaatzones, is indrukwekkend en biedt veel potentieel. Zoiets moois als een dessertwijn uit Pantelleria hoort daar echt bij.’

Pantelleria is in vele opzichten een bijzonder wijneiland. Ver weg van het Italiaanse ‘vasteland’, maar met een heet klimaat en inwoners die als het om eten en drinken gaat de kwaliteit van wat er op tafel staat op zijn Italiaans het allerbelangrijkst vinden. Verrassend genoeg bestaat op  Pantelleria de lokale keuken helemaal niet uit vis. ‘Wij zijn een eiland van boeren,’ legt wijnboer Salvatore Murana uit. ‘Er zijn twee mensen die zich hier visser noemen. De rest van de vis – vooral voor toeristen – komt van Siciliaanse vissers die hier snel wat afgeven en dan naar huis varen.’

Aan de grond
Omdat de inwoners van Pantelleria de zee eeuwenlang als een groot gevaar zagen, is landbouw hier de belangrijkste activiteit. Naast wijn zijn dat veel groenten en kappertjes. De mediterrane zomers en milde winters, de schaarse dagen met regen en een vrijwel permanente zeebries bieden vooral ruimte aan gewassen die laag bij de grond groeien, zoals kappertjes. Ook de druivenranken liggen hier, in tegenstelling tot vrijwel overal elders, op de grond. ‘Het is heel vruchtbare grond ondanks dat het zo weinig regent,’ vertelt Antonio Rallo van Donnafugata terwijl hij de eerste druiven van het jaar plukt. ‘De wortels schieten hier, op zoek naar water, met gemak tot wel tien, twaalf meter diep. Op Sicilië is dat tot zo’n drie meter.’ Donnafugata gebruikt uitsluitend eigen druiven voor de productie. Pellegrino koopt in bij boeren op het eiland. Beide producenten zijn –  overgevaren vanuit het Siciliaanse Marsala waar ze hun thuisbasis hebben – pas in de jaren tachtig hier met hun productie begonnen.

Naast wijn en kappertjes wordt toerisme steeds belangrijker voor het eiland. Er zijn weinig hotels maar veel dammusi, de typische wat Arabisch  aandoende lage huizen waarvan er duizenden op het eiland te vinden zijn. Ook Italiaanse beroemdheden zoals Giorgio Armani en menig politicus  mogen zich trotse eigenaar noemen van zo’n typerend huis. Het eiland kent warme vulkanische baden, natuurlijke sauna’s in de grotten en is de  laatste jaren een duikersparadijs geworden.

Passito met een verhaal
‘We vertellen graag dat mooie verhaal over Pantelleria erbij als we de Passito bij onze klanten aanbieden,’ vertelt importeur Antjes. ‘En hopen dan natuurlijk dat die het weer doorvertellen aan de consument. Helaas is het product te klein om er advertentiecampagnes aan te verbinden. Maar  an de Italiaanse wijn in zijn algemeenheid hebben wij als importeur een speerpunt gemaakt. We geloven heilig in het land dat de grootste  wijnexporteur ter wereld is maar in Nederland nog een kleine rol speelt. Het is een traditioneel wijnland dat veel te bieden heeft. En daar horen ook hoge kwaliteit dessertwijnen bij. Het is zo’n typische niche die heel erg leuk is om erbij te hebben.’






 
 

 
Huiswijnverk_logo

A Tavola zet Italiaanse huiswijnen op de kaart!

Italiaanse huiswijnverkiezing 2014 Restaurantgids A Tavola zet de Italiaanse huiswijn weer op de kaart! Na het grote succes van vorig jaar, met zeer veel tevreden deelnemers, mooie genomineerden en prachtige winnaars, organisee...
by Italie in Bedrijf
4

 
 
SMG_Frieder Blickle_300 (2)

Wijnen uit Alto Adige in Amsterdam

Met een oppervlakte van niet meer dan 5.300 hectare vormt Alto Adige een kleine wijnregio. De wijnmakers uit dit gebied produceren dan ook gezamenlijk slechts 1% van het nationaal product. Maar dat doet niets af aan de kwalitei...
by Italie in Bedrijf
0

 
 
tenuti-620x170

Gravin Cinzano verkoopt Tenuta di Argiano

Gravin Noemi Marone Cinzano heeft aan Wine Spectator laten weten dat ze Tenuta di Argiano verkoopt, het landgoed in Brunello di Montalcino dat ze kocht in 1992. In de wijngaarden van het landgoed groeien Sangiovese-, Cabernet-,...
by Italie in Bedrijf
0

 

 
wijn

Marsala beste wijnstad van Europa

Terwijl de Italiaanse Huiswijnverkiezing de beste Italiaanse huiswijn in Nederland zoekt, is de European Wine City Competition dit jaar op zoek gegaan naar de beste wijnstad in Italië. En daarbij is Marsala op Sicilië als win...
by Italie in Bedrijf
0

 
 
Wijnfraudeurs in het nauw

Wijnfraudeurs in het nauw

Wijnfraudeurs zullen in de toekomst wellicht een andere dagbesteding moeten zoeken om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. In een nieuw verschenen publicatie van de Radboud Universiteit in Nijmegen worden nieuwe statistie...
by Italie in Bedrijf
0

 




0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>