MADE IN ITALY

September 18, 2014

Made in Italy – Pizza napoletana

pizzeria-da-mario

Over het onstaan van de pizza doen veel verhalen de ronde. Zo wordt door de één de oorsprong bij de Etrusken gelegd, die al platte broden genaamd picea aten. De ander verhaalt dat het Griekse pitabroodje gezien kan worden als de voorloper van de pizza. Maar deze broden smaken niet zoals de pizza die wij nu in de Italiaanse pizzeria’s eten. De eer voor de uitvinding van die ‘moderne pizza’ valt ten deel aan de Napolitanen, en dat wordt niet onder stoelen of banken gestoken. In 2011 werd de pizza napoletana – volgens velen de échte Italiaanse pizza – zelfs op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet.

La vera pizza napoletana is zacht, elastisch, makkelijk opvouwbaar en de karakteristieke smaken zijn perfect in verhouding. Een Napolitaanse pizza maak je echter niet zo maar, daar zijn strenge kwaliteitseisen aan verbonden. Er is zelfs een vereniging, Associazione Vera Pizza Napoletana, die zich inzet voor de bescherming van deze authentieke pizza. En dit wordt zeer serieus genomen. Sinds februari 2010 mag de pizza napoletana alleen zo worden genoemd wanneer deze voorzien is van het Italiaanse kwaliteitslabel Specialità tradizionale garantita - een keurmerk dat gegeven wordt aan producten die volgens juiste traditionele wijze zijn bereid.

Geschiedenis

Lange tijd werd de pizza niet gezien als een volwaardig product. De ronde deegschijf werd gebruikt om te bepalen of de temperatuur van de oven hoog genoeg was. Dikwijls werden aan dit deeg knoflook en kruiden toegevoegd zodat het later toch als lekkernij gegeten kon worden. Maar een plek in de Italiaanse keuken was voor het platte brood nog ver weg.

Dat veranderde echter met de komst van de tomaat. Al in 1530 maakten de Italianen kennis met het product waarop zij later zoveel gerechten zouden baseren, maar het duurde nog tot de achttiende eeuw voordat de tomaat haar doorbraak maakte in de Italiaanse keuken. Tot die tijd werd de tomaat gezien als een fraai decoratiestuk op tafel. Pas toen de hongerige bevolking van Napels de weggegooide decoraties van de rijken ging verwerken in het eten, ontdekte men de culinaire waarde van de tomaat. En zo werd het gebakken brood met tomatensaus een populair gerecht bij de armen. Niet veel later, halverwege de achttiende eeuw, nam de Napolitaanse kok Vincenzo Corrado het recept voor het eerst op in een kookboek en vereeuwigde hiermee de pizza als een gerecht uit Napels.

Daarna ging het snel met de pizza napoletana. Waar zij eerst gezien werd als voedsel dat louter bestemd was voor de armen, drong de ronde schijf langzaam door in hogere kringen en werd zelfs zeer geliefd bij de adellijke Savoye dynastie.

Solo due vere pizze

De Napolitanen zijn het er unaniem over eens, er bestaan maar twee échte Napolitaanse pizza’s; de pizza Margherita en de pizza Marinara. De inmiddels legendarische pizza Margherita werd in 1889 bedacht door pizzaiolo Raffaele Esposito, die op een dag ontboden werd om pizza’s voor de koninklijke familie te bakken. Speciaal voor hen maakte hij een pizza in de kleuren van de Italiaanse vlag, belegd met tomaat, mozzarella en basilicum. Deze viel zo goed in de smaak bij koningin Margherita van Savoye, dat Raffaelle de pizza later naar haar vernoemde. La Marinara is de oudste van de twee pizza’s en wordt belegd met tomaat, oregano, knoflook, extra vergine olie en basilicum. De pizza wordt niet, zoals de naam doet vermoeden, versierd met zeevruchten. De naam Marinara vindt zijn oorsprong in de vissers die deze pizza aten na een lange dag werken in de baai van Napels.

Eerste pizzeria:

In 1830 werd het eerste restaurant in Napels geopend dat zich concentreerde op het bakken van enkel pizza’s. Vandaag de dag kan je bij Antica Pizzeria Port’Alba nog altijd genieten van de authentieke Napolitaanse pizza’s.

A portafoglio:

Hoewel het natuurlijk comfortabeler is om je pizza aan tafel op te eten, wordt de pizza napoletana traditioneel op straat geconsumeerd. De pizza wordt twee keer dubbelgevouwen en verpakt in een papiertje. Dit noemen de Napolitanen a portafoglio, als portefeuilleof soms ook a libretto, als boekje.






 
 

 
pasta groter

Italiaanse DinerDagen komen er weer aan

Van 14 t/m 24 november organiseert magazine De Smaak van Italië samen IENS de tweede editie van de Italiaanse DinerDagen! De Italiaanse Dinerdagen vormen de perfecte gelegenheid om de Italiaanse keuken te proeven en nieuwe re...
by Italie in Bedrijf
4

 
 
938085971cca70eb0b5378a7b74a7931

Italiaanse fotograaf maakt smakelijke beelden

Dat kleine items en producten een volledige film kunnen beschrijven bewijst deze fotoserie genaamd Famous food & drinks van fotograaf Federico Mauro.  In de bijzondere collectie toont Mauro dat slechts één food- of dran...
by Italie in Bedrijf
0

 
 
Eataly1

Themapark Eataly: ‘Disneyworld van delicatessen’

De Italiaanse voedselketen Eataly gaat een foodpark van maar liefst 80.000 vierkante meter openen in Bologna. Het themapark genaamd Eatalyworld opent, als alles meezit, in november 2015. Vlak na de Expo in Milaan. Oprichter en ...
by Italie in Bedrijf
0

 

 
_MG_1921

Venetië in het noorden

foto: Piero Cremonese                                         Deze zomer zetten we iedere week met aantal restauranttips in Ned...
by Italie in Bedrijf
0

 
 
Cento storico, Carloforte. Isola di S Pietro, Sardegna

Sardijnse keuken in Nederland

De Italiaanse keuken bestaat niet. Sterker nog, de onderlinge verschillen tussen de regionale keukens zijn vaak groter dan de overeenkomsten. Wij zetten vijf adressen uit de restaurantgids A Tavola op een rij, waar je kunt proe...
by Italie in Bedrijf
1

 




One Comment


  1. […] persoon op een culinaire ontdekkingstocht, en mag een tochtje naar Napel niet ontbreken waar een èchte pizza napolitana geproefd kan worden. Terwijl de ander juist afreist naar Italië om verscheidene oud Romijnse […]



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>